Tips på riktigt bra remakes


Så länge som Drömfabriken har funnits har Hollywood passat på att göra remakes av både sina egna filmer och andras. Ofta är kanske inte resultatetet direkt berättigat, men det finns solklara undantag. Något vi idag tänkte kika närmare på.

Helgens film på Streamly Play är Hollywoodremaken av den klassiska fängelsefilmen “Papillon”. I originalet från 1973 stod Steve McQueen och Dustin Hoffman framför kameran och i den moderna tagningen från 2017 ser vi istället Charlie Hunnam och Oscarsvinnaren Rami Malek. Alla våra medlemmar får se filmen gratis, så passa på att föja länken ovan och registrera ett medlemskonto – kostnadsfritt.

I och med att vi visar en remaken av en riktig klassiker tänkte vi också passa på att tipsa om några andra remakes värda att spana in. För även om de inte alltid trumfar originalet så finns det helt klart gott om exempel där den nya versionen slår den gamla på fingrarna.

Djungelboken (2016)

När Disney skulle göra om sin älskade klassiker Djungelboken (som här i Sverige har förevigats genom sitt stående gästspel på julafton) var det många som höjde på ögonbrynen. Skulle man verkligen kunna fånga originalets magi? Det korta svaret är ett rungande JA. Djungelboken från 2016 är ett måste att se för alla filmälskare.

The Thing (1982)

En av historiens i särklass bästa omtolkningar är tveklöst John Carpenters isande rysare The Thing från 1982. I den klassiska originalfilmen från 50-talet var monstret mer eller mindre en muterad grönsak (ja, så dumt var det), men här gjorde han något helt nytt och skapade ett mästerk där paranoia-mätaren gör så höga utslag att inte ens karaktärerna vågar lita på sig själva.

Den osynlige mannen (2020)

Bioaktuella versionen av Den osynlige mannen har hyllats världen över för sin nya tagning av H.G. Wells klassiska roman som först filmatiserades redan 1933. Här har man uppdaterat i princip allting och i samma veva har man gett historien en helt annan tyngd och mening. Medan den första filmen från 30-talet mest var en uppvisning av fräna specialeffekter (åtminstone för sin tid) är den nya versionen en krypande rysare om våld i relationer.

Tomb Raider (2018)

Vår egen Oscarsstjärna Alicia Vikander fick för ett par år sedan möjligheten att gestalta den ikoniska TV-spelshjältinnan Lara Croft i en svindlande och högoktan actionfilm. Detta är kanske mer av en reboot än en regelrätt remake men visst slår den båda de tidigare Tomb Raider-filmerna, med Angelina Jolie i huvudrollen, med råge.


Artikel av Eric Diedrichs, 2020-03-19

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!