Sugen på en rejäl actionrökare?


Här nedan listar vi 8 stycken actionfilmer du bara måste se!

8. Hardcore Henry

Hardcore Henry är berättad med ett så kallat förstapersonsperspektiv, ett format somkänns igen från diverse TV-spel. Genom den råa actionfilmen sker allt utifrån huvudpersonen Henrys ögon för oss, en soldat återuppstådd från de döda. Han vaknarupp i en vattentank och får förklarat för sig hur han har blivit räddad genom att bliuppbyggd som en cyborg. En supersoldat med mänsklig vävnad och med maskindelar i sin kropp. Men rekonstruktionen skapar en stor bieffekt, Henry saknar minne från sitt tidigare liv.

7. Annihilation

När en meteor-liknande himlakropp kraschar rakt in i ett fyrtorn bildas ett slags kraftfält runt nedslagsplatsen. Kraftfältet, som kallas ”The Shimmer”, växer sig större för varje dag som går och hotar att sluka allt i sin väg. Team efter team skickas in för att undersöka dess ursprung, men gång på gång misslyckas det och ingen tycks återvända därifrån. Till slut står allt hopp till en grupp på fem kvinnor, alla forskare. Väl medvetna om att de med största sannolikhet deltar i ett självmordsuppdrag beger de sig in i ”The Shimmer” för att samla prover på vägen mot slutdestinationen – fyrtornet. Precis som väntat blir det en allt annat än lätt uppgift, för där inne är inget som det verkar. Ingenting beter sig normalt, inte ens tiden.

6. Atomic Blonde

Den brittiska MI6-agenten Lorraine skickas till Berlin i slutspurten av kalla kriget. Muren är inte många dagar från att rivas och överallt i stadens östra del samlas unga rebeller, som i protest konsumerar den västerländska populärkulturen — symbolen för individens frihet. Hennes uppdrag är att finna en klassificerad lista innan den hamnar i fel händer och på så vis stoppa kriget från att förlängas. Men Berlin är en lömsk stad där ingen går att lita på.

5. Apornas Planet: Striden

En stor smitta, som tros komma från aporna, har drabbat mänskligheten och många har dött. De överlevande har under ”Översten” (Woody Harrelson) mobiliserat sig för att utrota aporna och döda deras ledare Caesar (Andy Serkis). Fast Caesar vill inget hellre än att sluta fred. Efter att han på ett humant sätt har försökt lösa krisen drabbas drabbas aporna av en enorm tragedi, där Översten spelar en stor roll. Förargad av vrede beger sig Caesar ut på jakt efter hämnd.

4. Mad Max: Fury Road (2015)

I en postapokalyptisk framtid där världen är en stor öken är vatten livsviktigt. Max Rockantasky (Tom Hardy) blir kidnappad av The War Boys och förd till Immortan Joes (Hugh Keays-Burne) fästning där han får agera bloddonator. Där finns också Furiosa (Charlize Theron) som plötsligt en dag rymmer ifrån Joe, tillsammans med hans fem slav-fruar, och jakten drar igång. Samma regissör som till originalfilmerna, George Miller, lyckas ändå skapa något helt nytt, bland annat med ett så enkelt grepp som att fokusera på en kvinna istället för på Max själv. Filmen nominerades till tio stycken Oscars och vann sex av dem.

3. The Raid: Redemption (2011)

The Raid: Redemption är ett riktigt bombnedslag till actionrökare från Indonesien. Koreografin är ursinnigt exakt, fotot knivskarpt och filmen är stöpt i en barbariskt våldsam form. Våldet lyckas både fascinera och samtidigt pilla på kräkreflexen – en beundransvärd bedrift. Likt många tajta actionfilmer är skalan liten och det är främst överlevnad som står på spel – inte världens undergång eller att ryssen snickrar ihop nya massförstörelsevapen.

2. John Wick: Chapter 3

Efter att Wick (Keanu Reeves) brutit mot lönnmördarförbundets heligaste regel – inte döda inom vissa frizoner – är han utesluten ur brödraskapet. Dessutom är han efterlyst och en stor belöning väntar den som knäpper honom. Utan tidigare förmåner och med halva världen efter sig, tvingas han fly samt söka hjälp på oväntat håll. Klarar John Wick att sparka, skjuta och hugga sig ur situationen eller är han precis lika dödsdömd som det verkar?

1. Cold Pursuit

Nels Coxman (Liam Neeson) kör snöplogen i det lilla samhället Kehoe i Colorado. Han har precis blivit utsedd till årets medborgare när hans son plötsligt dör. Snart uppdagas det att sonen blev mördad. Coxman bestämmer sig för att ta hämnd. Kaos utbryter när hans hämndtåg startar ett krig mellan två knarkkungar. Cold Pursuit är en lekfull blandning av tragedi, våld och humor. Det är lite missvisande att säga att detta är ytterligare en actionrökare med Liam Neeson. För den här filmen har för välskriven dialog, för intressanta karaktär, är för välregisserad och, ja, helt enkelt för bra för att kallas en actionrökare. Cold Pursuit är också en av filmerna vi har valt att lyfta fram i vår satsning, STREAMLY PLAY som du kan läsa mer om via länken.


Artikel av Eric Diedrichs, 2019-11-11

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!