Sportdokumentärerna att titta på under 2022


Sportdokumentärer har blivit en egen kategori på flera streamingtjänster. Vissa handlar om före detta idrottsstjärnor som tittar tillbaka på sina liv. Andra följer utövare och lag under deras pågående karriärer. 2022 har redan korats till ett sportår med mästerskap som vinter-OS och herrfotbolls-VM. Det väntas komma flera nya sportdokumentärer och vi har listat några av de mest efterlängtade.

Drive to Surive, säsong 4

De som gillar bilar och racing kan stilla sitt intresse på flera sätt. Det finns olika typer av motorsporter och det finns olika typer av bilar. Det finns till och med olika typer av bilaktier. Det går exempelvis att investera i en Volvo aktie dygnet runt fem dagar i veckan. Detta görs direkt på en plattform online. Det går att använda en hävstång och handla på såväl stigande som fallande aktiepriser.

För bilentusiaster väntar en ny säsong av den hyllade Netflix-serien Drive to Survive. Dokumentärserien kommer att följa Formel 1-säsongen 2021 med storstjärnorna Lewis Hamilton och Max Verstappen i täten. Tidigare säsonger har lockat tittare över hela världen. 2021 fick Formel 1 över 70 miljoner nya fans och mycket tillskrevs Drive to Survive. Säsong fyra släpps den 11 mars.

The Captain

ESPN Movies hade stora framgångar med basketdokumentären The Last Dance. Sommaren 2021 kom nyheten att de ska producera en ny sportdokumentär. Den här gången kommer det att handla om basebollspelaren, Derek Jeter, och hans karriär i New York Yankees. Jeter, eller ”The Captain”, anses vara spelaren som fick baseboll att bli populärt i USA igen. Under sina aktiva år vann han fem World Series-ringar och fyra mästerskap på fem år.2021 valdes han in till Baseball Hall of Fame. Jeter var däremot inte den perfekta atleten. Utanför arenorna var han skandalernas man och han var lika älskad av paparazzi som av fans. Det finns ännu inget datum för när The Captain släpps. I Sverige väntas dokumentären komma till Netflix, precis som The Last Dance gjorde.

Neymar: The Perfect Caos

För att komma i stämning till VM 2022 i Qatar kan en fotbollsdokumentär i tre delar vara ett alternativ. Den 25 januari hade en dokumentär som fotbollsfenomenet Neymar premiär på Netflix. I den får man följa Neymar när han tittar tillbaka på sin uppväxt och hur han har kommit till där han är i dag. Den brasilianske spelaren har varit rubrikernas man genom åren. Både på grund av sina framgångar på planen, och för sitt liv utanför den.

Ett år med Moviestar Team

Cykelfans, och framför allt fans till Moviestar, kan se fram emot ytterligare en säsong av dokumentärserien Ett år med Moviestar Team. I de två tidigare säsongerna har Netflix följt det spanska cykelstallet i deras teambuss under landsvägscyklingens tre största tävlingar. I januari 2022 avslöjade stallcheferna att en ny säsong kommer, men utan att säga när. Säsong två slutade abrupt med att en av deras stjärnor kontroversiellt lämnande stallet. Rykten säger att säsong tre kommer att plocka upp direkt från säsong två.

Detta var bara ett axplock sportdokumentärer som har kommit, och som kommer att komma, under året. Det finns minst en dokumentär för varje sport och det går att följa alltifrån lag till enskilda idrottsmän både under och efter deras karriärer.


Artikel av Sebastian Håkansson , 2022-02-27

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!