Sköna filmer där musik är i fokus


De flesta som älskar film har ofta också en stor kärlek till musik, och vice versa. Av den anledningen görs det många filmer och serier där musik är i fokus. I samband med att vi visar Beatles-komedin “Yesterday” på Streamly Play, så tipsar vi om sköna filmer där musicerandet är en stor del av berättelsen.

Blinded by the Light (2019)

Den här berättelsen handlar om Javed, en asiatisk tonåring som på slutet av 80-talet i England förälskar sig i Bruce Springsteens låtskatt. Musiken hjälper honom att förstå sin familj, världen och leder in honom på den musikaliska vägen.

Precis som med alla musikkomedier finns risken att man himlar med ögonen, men här gör det ingenting: man hålls investerad i berättelsen hela vägen i mål, och Bossens största låtar gör ju bara det hela bättre.

Rocketman (2019)

“Rocketman” är en biografi om Elton Johns bästa år i karriären. Det rymmer gott om fantasifulla inslag och framträdanden med hans mest älskade hits.

Filmen om Elton John är mer svävande än de flesta musikfilmerna. Här bjuds det på piffiga och glittriga dräkter, psykadeliska låtnummer och starkt skådespeleri av Taron Egerton som den legendariske artisten. Kul också att han framför samtliga låtar själv.

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese (2019)

Mästerregissören Martin Scorsese har en stor kärlek till Bob Dylan och gjort flera dokumentärer om honom. I “Rolling Thunder Revue” följer vi den spännande låtskrivarens mest urballade turné på slutet av 70-talet, där han drog med sig ett stort entourage musiker där alla förvandlades till sina mest extrema versioner.

För den som vill ha en annorlunda musikdokumentär som ger oss en spännande inblick bakom kulisserna är “Rolling Thunder Revue” ett utmärkt val. Dessutom följer den en av tidernas mest hyllade låtskrivares mest spännande liveturné.

Whiplash (2014)

I “Whiplash” följer vi studenten Andrew, som drömmer om att bli världens främsta trummis. När han får chansen att tränas av den exemplariske men samtidigt stenhårde läraren Fletcher, slänger han allt annat åt sidan.

Har du ännu inte sett Damien Chazelles snart sex år gamla film behöver du se till att få detta gjort, snarast! Inte minst om du är svag för trummande, för här blir det intensivt spelande. J.K. Simmons briljerar i rollen som Fletcher och vann en välförtjänt Oscar.

Missa inte att se “Yesterday” i helgen, kostnadsfritt på Streamly Play.


Artikel av Axel Diedrichs , 2020-03-05

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!