Romantiska filmer du måste se


Romantisk film tillhör världens mest populära genrer.

Idag är den mycket svår att få till, sett till hur många föregångare det finns.

Dock finns det många guldkorn när det kommer till romantiska komedier som även den mest kräsna tycker om. I listan här nedan har vi samlat fem favoriter på romantiska komedier.

Long Shot (2019)

Journalisten Fred Flarsky återförenas med sin barndomsförälskelse Charlotte Field, som nu är en av de mest inflytelserika kvinnorna i världen. När hon ska kampanja för presidentskap anlitar Charlotte honom som hennes talskrivare – och plötsligt börjar gnistor slå emellan dem. I huvudrollerna ser vi Seth Rogen och Charlize Theron.

Call Me By Your Name (2017)

Precis som “If Beale Street Could Talk” kan Call Me By Your Name beskrivas som en modern, romantisk klassiker. I denna hyllade pärla är det romansen mellan 17-årige Elio och 24-årige Oliver som står i centrum.

Elio har följt med sina föräldrar till ett makalöst semesterhus i norra Italien, där fadern ska arbeta med sin forskning. En dag dyker den äldre forskningsassistenten Oliver upp och snart börjar en romans romans ta form.

Call Me By Your Name oscarsbelönades för bästa Originalmanus och nominerades bland annat till Bästa film och Bästa manliga huvudroll.

The Shape of Water (2017)

Det är inget snack om att 2017 var ett år i kärlekens tecken. Filmen som knep Bästa film-Oscarn från “Call Me By Your Name” var nämligen ingen mindre än “The Shape of Water, The Shape of Water som också skildrar en komplicerad kärlekshistoria.

En dag upptäcker städerskan Elisa att den militära forskningsanläggningen hon arbetar på, utför grymma experiment på en amfibisk varelse (tänk Skräcken i Svarta lagunen). Hon bestämmer sig för att fria honom och snart börjar en annorlunda romans äga rum.

Guillermo Del Toro, som bland annat legat bakom moderna rysare som “Pans Labyrint” och “Crimson Peak”, regisserade denna annorlunda film som nominerades till hela 13 olika Oscars och vann för “Bästa film”, “Bästa regi”, “Bästa originalmusik” och “Bästa scenografi”.

Den allvarsamma leken (2016)

I Sverige under början av 1900-talet träffar den unge journalisten Arvid kvinnan Lydia, som är dotter till en målare. Det är uppenbart att de båda känner en dragning för varandra, men deras relation utvecklas inte till något större… förrän flera år senare när de båda är gifta – på varsitt håll. De kan inte motstå varandra vilket snart resulterar i en trasslig och svartsjuk kärlekshistoria.

Pernilla Augusts filmatisering av Hjalmar Söderbergs roman är en av de starkaste svenska romantiska filmerna på många år. I rollerna som Arvid och Lydia ser vi Sverrir Gudnason och Karin Franz Körlof, som båda två levererar fantastiska prestationer.

Carol (2015)

Det finns flm och så finns det film. Carol tillhör onekligen den sista kategorin med sitt utsökta foto, felfria skådespel och sin otroliga kemi.

Carol är ett kärleksdrama om två kvinnors dubbelliv i 50-talets homofoba USA. Den romantiska duon utgörs av överklasshustrun Carol (Cate Blanchett) och hobbyfotografen Therese (Rooney Mara). Likt tiden historien utspelas i, pratas det aldrig om homosexualitet i filmen. Med detta i åtanke är förloppet över hur Carol och Thereses relation gradvis blir mer intim superbt skildrat.


Artikel av Eric Diedrichs, 2019-10-31

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!