Prisregn över If Beale Street Could Talk


Barry Jenkins starka drama är älskat av både kritiker och publiken runt om i världen.

Dess kärleksdrivna handling, om en gravid kvinna som försöker rentvå sin man från ett mord han inte begått, är tillsammans med dess skickliga regi och fängslande skådespelarprestationer en fröjd för filmälskare.

“If Beale Street Could Talk” har rättvist belönats med flera tunga internationella priser samt nomineringar. Inte minst har en av filmens mest bärande skådespelerskor Regina King stått i centrum när det varit dags att kröna vinnaren för Bästa kvinnliga biroll.

Fest på Golden Globegalan Varje år drar den amerikanska galasäsongen igång först på riktigt med Golden Globe, som är landets näst största efter Oscarsgalan. På Golden Globegalan var “If Beale Street Could Talk” aktuell med tre tunga nomineringar, inte minst Bästa dramafilm. För det priser fick den tyvärr se sig besegrad av “Bohemian Rhapsody”, filmen om rockbandet Queen.

Men glädjen kom när bästa kvinnliga biroll i en dramafilm skulle krönas, och Regina King fick sitt namn uppropat. I och med priset blev festen på Golden Globegalan ett faktum för skaparna bakom filmen.
Oscarsvinsten Att vinna en Oscar är utan tvekan det mest prestigefyllda filmpriset på den kommersiella skalan. Miljontals tittare världen över följer den årliga galan och kvällen förvandlas alltid till ett underhållande tillställning med röda mattan och stora shower. Inför årets Oscarsgala var “If Beale Street Could Talk” nominerad i följande kategorier: Bästa manus efter förlaga, originalmusik och kvinnliga biroll.

Filmen vann priset för den sistnämnda kategorin, och Regina King fick välförtjänt ställa sig uppe på scenen och hålla tacktal igen. Denna gången med Oscarstatyetten tätt intill sig.

Utöver att ha vunnit på världens två största filmgalor, har “If Beale Street Could Talk” fått två BAFTA-nomineringar, vunnit tre African-American Film Critics Association-priser, en Writers Guild of America-nominering och mycket mer. Ja, prisregnet har öst ner på Barry Jenkins drabbande film.


Artikel av Eric Diedrichs, 2019-10-31

Relaterat material

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!