Obehagliga japanska rysare…


Under sent 1990-tal och tidigt 2000-tal kom det en rad betydande skräckfilmer från Östasien (de flesta från Japan) som satte en ny sorts skräck på kartan.

Till skillnad från den andra stora skräckgenren vid den här tiden; amerikansk slasherfilm (som varit populär sedan Motorsågsmassakern (The Texas Chainsaw Massacre, Tobe Hooper, 1974)), så handlade den östasiatiska mer om det övernaturliga och psykologisk terror. Flera filmer hanterar också (mer eller mindre) modern teknologi då de skapades i IT-samhällets vagga. Några namn återkommer ofta, till exempel Hideo Nakata och Takashi Miike som regisserade några utav de allra största och inkomstbringande filmerna. Genren kom att kallas J-horror, Japanese Horror.

Jag var själv mycket intresserad av Japan vid den här tiden och hade precis fått börja titta på skräckfilm och slukade allt jag kom över. De var mer eller mindra bra, men några lämnade sådana avtryck att jag till exempel fortfarande tänker på flickspöket i One Missed Call när jag ser en halvöppen skåplucka.

Se hela listan


Artikel av Eric Diedrichs, 2019-12-09

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!