Nya svenska guldkorn för filmälskaren


Varje filmår bjuder på fantastisk svensk film och i år sker inga undantag. 2019 har givit oss en drös kraftfulla upplevelser, där några av dem sticker ut extra mycket. Vi listar några av våra favoriter.

438 dagar

Efter det briljanta flyktingdramat “Jimmie” skulle Jesper Ganslandts nästa svenska film bli “438 dagar”, som baseras på den sanna berättelsen om de två tillfångatagna journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Filmen beskrivs som en ovanlig svensk film, och i huvudrollerna ser vi Matias Varela och Gustaf Skarsgård som fullständigt skiner med sina trovärdiga karaktärsporträtt.

And Then We Danced

Många har missat denna film, trots att den är Sveriges Oscarsbidrag. “And Then We Danced” handlar om den georgiske dansaren Merab som förälskar sig i Irakli som är med i hans dansgrupp. Men i ett strängt Georgien måste deras känsloladdade relation till varandra hållas hemlig.

Den här romantiska dramafilm är välspelad, med ett mycket fint komponerat foto. Träffar rakt in i hjärtat. Förhoppningsvis kan den gå hela vägen och vinna Oscarn för Bästa utländska film.

En komikers uppväxt

En av årets mest omtalade svenska filmer är också en av årets bästa. Den bygger på Jonas Gardells bok med samma namn, som följer komikern Juhas stand up-turné där han parallellt med showerna rannsakar sin svåra uppväxt och för första gången konfronterar dem.

Juha spelas av Johan Rheborg som gör kanske sitt livs bästa framträdande. Manuset är även det skrivet av Jonas Gardell. Sammantaget är “En komikers uppväxt” en stark dramakomedi som känns i hela kroppen.

Om de oändliga

Mästerregissören Roy Andersson är tillbaka med ännu ett fängslande verk. Det hela är precis vad du hoppas på: ett filosofiskt och konstnärligt porträtt av människan, som bygger vidare på hans alldeles unika sätt att regissera. I hans tacksamt poetiska universum.

Ja, Anderssons nya film “Om de oändliga” är en av hans absolut bästa hittills. Välförtjänt vann den silverlejonet på Cannes Filmfestival tidigare i år.


Artikel av Eric Diedrichs, 2019-11-19

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!