Musikfilmer – 10 musikfilmer du måste se om du älskar musik


2018 var ett spännande år för musikfilmer, med pärlor som A Star is Born, Studio 54 och Bohemian Rhapsody som riktiga snackisar mot årets slut. Att blanda musik och film är förstås precis som att blanda korv och bröd, peppar och salt eller olja och vinäger så det glädjer mig något oerhört.

Det finns ett överflöd av fantastiska musikfilmer som på något sätt, antingen genom till exempel ett grymt soundtrack, fenomenala musikalnummer eller ett intressant ämne berör en. Här är ett axplock.

LOVE & MERCY

Popmusikens Mozart, Brian Wilson, och hans The Beach Boys stod alltid något i skuggan av de fantastiska konkurrenterna The Beatles – trots att till och med självaste Paul McCartney skulle hålla med mig om att Pet Sounds nog är bättre än någon skiva Liverpool-kvartetten någonsin gav ut. Det här innebär att Love & Mercy berättar en historia som inte riktigt har berättats, trots att den egentligen är helt otrolig. För den som inte kan få nog av det sprakande 60-talet, men som också är redo att dyka ned i ett karaktärsöde som trots att dess sånger ofta innehöll rim som ”sun” och ”fun” inte alltid var särskilt roligt, är det här ett utmärkt val. Ett val som i dess mörkaste delar, under 80-talet, nästan påminner om en psykologisk thriller mer än något annat.

WALK THE LINE

Det finns många filmer som speglar de riktigt stora, till exempel Control (Ian Curtis) eller I’m Not There (Dylan). Johny Cash är förstås en av de allra största och Walk the Line är en av våra mest briljanta biografiska filmer, som erbjuder en väldigt intim inblick i Johnny Cash leverne, alkoholism och relation till June Carter.

WHIPLASH

Regissören Damien Chazelle har som bekant, med filmer som Whiplash, First Man och La La Land (och en ålder på blott 33 år), blivit Hollywoods egna guldpojke. Hans allra bästa är dock fortfarande förstnämnda, om du frågar mig. Denna oväntade pärla kom som en blixt från klar himmel och skildrar en ung killes relation till trummorna och sin lärare, briljant spelad av J.K. Simmons, som menar att briljans måste pressas fram med medel som ibland går långt över gränsen. En film som väcker många frågor och med en slutsekvens som får mig att svettas och skakas mer än vad någon skräckfilm någonsin har lyckats med.

Läs hela artikeln


Artikel av Axel Diedrichs, 2020-01-08

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!