Lär känna Godzilla - världens kändaste skräcködla


Filmhistoriens kändaste ödla kommer till Streamly Play med sin senaste storfilmen Godzilla: King of Monsters. Detta firar vi så klart med att titta närmare på denna klassiska best.

Godzilla, eller Gojira som den japanska skräcködlan faktiskt heter på hemmaplan, är en av filmhistoriens mest klassiska karaktärer. Godzilla är där uppe med James Bond, Dracula, Forrest Gump, Han Solo och sin amerikanska motsvarighet King Kong.

Likt många andra ödlor, har knappast Godzilla legat och slappat på en sten och lapat sol under åren. Sedan filmdebuten 1954 har det blivit 35 långfilmer och då räknar vi inte med alla animerade avstickare (ett helt kapitel för sig).

En himla massa japanska uppföljare med begränsad fantasi.


Merparten av dessa filmer är japanska och kvalitén har varit milt sagt… varierande. Men de flesta Godzilla-kännarna världen över är överens om att den första filmen fortfarande står sig som den bästa. Visst, effekterna har 65 år på nacken, men själva filmens stämning och ton är fortfarande riktigt vass!

Sedan dess har det alltså pumpats ut med uppföljare. På den japanska sidan ser vi exempelvis fantasifulla titlar som: Mothra Vs Godzilla, Godzilla Vs Hedorah, Godzilla Vs Mechagodzilla, King Kong Vs Godzilla (en strid som var oundviklig), Godzilla Vs Spacegodzilla och typ 10 andra “Godzilla-vs-något-jättemonster”. Sedan har vi så klart den bisarra klassikern Son of Godzilla och Godzilla: Invasion of the Astro-Monster!.

Godzilla simmar över Stilla havet.

Hollywood har, föga förvånande, fascinerats av jätteödlan och gett sig på flertalet påkostade gestaltningar. År 1998 släpptes Roland Emmerichs Godzilla på bio, och den fick minst sagt ett splittrat mottagande; publiken såg den som en skön popcornrulle medan kritikerkåren sågade den vid fotknölarna.

Efter Emmerichs film dröjde det hela 16 år innan en ny amerikansk biofilm om skräcködlan skulle dyka upp – Gareth Edwards Godzilla (2014). Likt de japanska filmerna om har människan fler än ett monster att oroa sig över, och kanske är det just Godzilla som i slutet av dagen kan rädda dem.

I den tredje, och aktuella Hollywood-filmen Godzilla: King of the Monsters, förhöjs monsterfajten. Här har man tagit in flera stora motståndare från ödlans universum: Mothra, Rodan och sist men inte minst trehövdade Kung Ghidorah.

Biopubliken älskar Godzilla och vi kan förvänta oss att många filmer om monstret kommer fortsätta att dyka upp på världens biografer. Faktum är att en film redan är på väg – Godzilla vs. Kong – som har premiär 13 mars 2020…

QUIZ: Visste du detta om Godzilla?

Nedan följer 5 frågor om Godzilla. Svaren presenteras längst ner. Testa dig själv! Vad vet du om världens mest berömda Lacertilia (latin för ödla)?

1. Vad betyder Godzillas japanska namn?

A. Guds vrede
B. Gorilla och val
C. Jätte och ödla

2. Godzilla är vida ansedd vara en metafor för något, vad?
A. Kärnvapen
B. Det japanska rikets styrka
C, Uppenbarelsebokens apokalyps

3. Vilket är Godzilla signaturvapen?
A. Laserstrålar från ögonen
B. Atomisk andning
C. Elektrisk svans

4. I Roland Emmerichs Godzilla från 1998, åker Godzilla till New York och lägger ägg på en speciell plats. Vilken?
A, Central Park
B. Hangarfartyget Intrepid
C. Madison Square Garden

5. Godzilla har under åren slagits mot en hel del olika kända karaktärer. Men vilka av dessa har Godzilla INTE slagits mot.
A. Superman och Skeletor
B. Bambi och The Fantastic Four
C. King Kong och Mothra

Rätt svar: 1=b, 2=a, 3=b, 4=c, 5=a.

STREAMLY PLAY


Artikel av Eric Diedrichs, 2019-11-24

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!