Izabella Scorupco om Hidden: Förstfödd


Izabella Scorupco är utan tvekan en av vår tids största svenska skådespelare. ”Bondbrudsrollen” i ”GoldenEye” har givit henne en odödlig plats i blockbusterhistorien.

Nu, nästan 25 år senare, är hon Sverige-aktuell med Viaplays fantasyserie "Hidden: Förstfödd”
Izabella berättar att det är mycket att göra inför premiären, men roligt att äntligen få börja prata med folk som har fått se några avsnitt av serien. Själva har hon hunnit se fyra.

– Jag har fått tigga till mig dem. Det är väldigt mycket hysch-hysch. Ingen får se något i förväg än.

Jag såg det femte avsnittet för bara en halvtimme sedan.

– Nämen! [Skrattar] Nu känner jag att det börjar bli lite svettigt här. När vi lägger på kommer någon att få ett samtal från mig illa kvickt! Jag har visserligen varit med på inspelningen, men som skådespelare vet man aldrig riktigt hur slutprodukten kommer att se ut. Vilka tagningar som blir bortklippta och allt sånt där, du vet.

Jag läste någonstans att August Wittgenstein [seriens andra huvudrollsinnehavare] hade två repliker i en scen mot Tom Hanks, som sedan inte fanns med när han gick på filmens premiär.

– Jag älskar att han delar med sig av det! Jag har faktiskt aldrig, ”knock on wood”, varit med om det själv. Men jag följde med en tjejkompis på en premiär en gång. Fasen vad vi klädde upp oss. Vi gjorde hela röda mattan-grejen och svarade på frågor. Sedan visade det sig att hon hade blivit bortklippt. Vilket fruktansvärt sätt att få reda på det.

”Sean Connery är James Bond för mig.”


Det skulle inte förvåna mig om varje intervju som Izabella har ställt upp på sedan 1995, har inkluderat faktumet att hon har spelat ”Bondbrud”. Hon slog nämligen igenom internationellt med sin roll som Natalya Simonova i Bondfilmen ”GoldenEye” under Pierce Brosnan-eran i James Bonds historia.

– Jag är otroligt stolt över att ha varit med i en Bondfilm. Det är ju en legendarisk karaktär. Jag har aldrig förstått det där med att ens karriär skulle stanna upp efter att man har spelat ”Bondbrud”. Jag blev överöst med så många erbjudanden och fina roller att jag inte kunde handskas med situationen. Det var overkligt. En dröm som gick i uppfyllelse. Jag tycker fortfarande att det är helt otroligt att av alla människor på jorden, fick just jag vara med i en Bondfilm. Även om det inte har samma kulturella betydelse nu som det hade på den tiden.

Vad har du själv för favorit-Bond, om du nu inte får säga Pierce Brosnan?

– Jag älskar Pierce i sin Bondroll, men om jag inte får säga honom är det utan tvekan Sean Connery. Roger Moore var rolig och gjorde det nästan till en helt annan karaktär eftersom han aldrig riktigt tog något på allvar. Men Sean Connery är James Bond för mig.

”Jag blev utbränd i det dolda.”


Det har blivit en hel del spännande projekt under åren för Izabella och när det kommer till val av roller, är det magkänslan som styr. Det var när hon läste manuset som hon bestämde sig för att göra ”Hidden”.

– Jag måste känna att jag kan tillföra något till rollen och att det är en roll jag vill leva med ett tag. När jag fick manuset och läste om Viveca Eldh, var jag på ett ställe i livet där jag verkligen behövde få spela henne. Hon läkte mig och blev lite av en terapikaraktär. Hon hjälpte mig att lösa många gåtor och funderingar rörande mina medellivskris-tankar.

Izabella beskriver Eldh som en stark kvinna, men på grund av en tragedi i sitt förflutna är hon alltid nära ett sammanbrott. I serien har alla som har blivit en ”hidden” råkat ut för någon traumatisk händelse som ”låser upp” ens förmågor. Eldhs uppgift är att ta hand om alla ”hiddens” på samhällets botten. Både i serien och i det verkliga livet förklarar Izabella att människorna som lever på gatan sällan passar in i den fördomsmall samhället har byggt upp för dem. Trauman och utbrändhet kan vem som helst ställas inför.

– Efter GoldenEye blev allt så stort. Jag blev utbränd i det dolda medan folk undrade vad jag höll på med som tackade nej till vissa roller. Jag skäms nästan, för jag ville aldrig att det skulle framstå som att jag tackade nej till en roll för att jag var ”för bra” för den, eller var lat och otacksam. Det går inte riktigt att beskriva känslan av att vara mitt i det när en blockbuster smäller till och alla börjar rycka i en. Du sover tre timmar per natt och sitter plötsligt på ett flygplan och hämtas upp med Rolls Royce men hinner aldrig uppskatta något av det, eller ens uppfatta vilket land du befinner dig i. Det var en sådan enorm omställning från hur mitt liv såg ut innan. Det är synd, men jag var aldrig den där starka människan som kunde ta vara på det där och då.

”Det är något jag har skämts för tidigare.”


Izabella förklarar att det är därför hon har fallit så hårt för Viveca Eldh.

– Jag älskar henne för att hon är okej som hon är. Hon accepterar sig själv och att man kan få andra chanser i livet. Om man tittar på hur jag jobbar med att spela in film vartannat eller var tredje år, så är det för att rollerna kommer till mig när jag anar det som minst men behöver dem som mest. Det låter lite flummigt kanske.

Jag tycker att det låter sunt.

– Ja, nu har jag all kraft jag behöver för att kunna ge 200 procent. Jag njuter så jäkla mycket av det och får en otrolig kick när jag jobbar. Men jag behöver alstra kraft mellan rollerna. Jag trodde alltid att jag var en extrovert människa, men nu har jag förstått att jag behöver tid till att ladda batterierna innan jag kan njuta av att ta mig an en ny roll.

Det låter verkligen som att Izabella är mer säker i sig själv än någonsin. När jag frågar vad hon vill göra med sin karriär framöver, berättar hon att hon är öppen för en ny säsong av ”Hidden: Förstfödd”.

– Jag välkomnar en möjlig säsong två med öppna armar. Det vore superhärligt att få spendera ännu mer tid med Eldh. Annars ska jag bara försöka njuta av livet. Jag vill inte desperat leta efter nya projekt, utan jag har mina barn och mitt liv här i L.A. och om något ska ta mig ifrån dem, behöver det väcka en känsla av att jag bara inte får missa det. Annars är det inte värt det.

Med det tackar vi Izabella för ett trevligt samtal. Jag har själv hunnit ta del av säsongens första sex avsnitt och är helt hooked, glöm inte bort att ge serien en chans du med. Nya avsnitt av "Hidden: Förstfödd”
släpps varje fredag på Viaplay.


Artikeln är skriven av Jonatan Blomberg. Du hittar en längre version av intervjun på "Filmtopp.se”


Artikel av Jonatan Blomberg , 2019-02-21

Relaterat material

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!