Halloweentips


Halloweentips från Filmtopp.se


Streamingtipsen som förgyller din Halloween Onsdagen den 31 oktober är det äntligen dags för Halloween, årets rysligaste dag! Något skräckfilmsälskare över hela världen ser fram emot. För vilken annan dag lämpar sig bättre för att bunkra upp med snacks i soffan tillsammans med kompisarna? I denna artikel listas ett gäng vassa skräcktips som du kan streama via C More, HBO, Netflix och Viaplay!

Halloween (1978) – C More
Femton år efter att ha mördat sin syster på Halloween, flyr Michael Myers från mentalsjukhuset han har varit inspärrad på. Fast besluten att återvända till sin hemstad för att hitta nya offer. Tonåringen Laurie Strode väntar sig en blodig alla helgons natt. Skräckmästaren John Carpenters klassiker har ekat högt i genrens utveckling. Han visade världen att rysare kan vara hänsynslösa och samtidigt få oss att älska dess huvudkaraktärer, både de goda och de onda. Michael Myers är förmodligen den mest kända seriemördaren på film, och soundtracket, komponerat av herr Carpenter han själv, är minst lika ikoniskt.

Psycho – C More
Marion Crane är sekreteraren som drömmer om ett bättre liv. När hennes chef ber henne sätta in en stor summa pengar på banken dyker en möjlighet upp att förändra allt. Marion bestämmer sig för att ta pengarna och fly, men kommer inte långt innan hon gör sitt livs misstag och spenderar natten på Bates Motel. Under inspelningen av Psycho är den stilbildande spänningsbyggaren Alfred Hitchcock i sitt livs bästa form. Han leker med sina karaktärers öden och vad gäller våldet bryter han upp ny mark. Känslan att Hitchcock manipulerar oss är ständigt närvarande. “The Master of Suspense” skrattar fortfarande från graven när ny publik upptäcker hans svindlande berättande.

The Purge: Anarchy – HBO
En natt om året upphör alla lagar i USA. Allt är lagligt, till och med mord. Detta för att “rensa” samhället från dess bottenskikt, och för medborgare att bli kvitt sina aggressioner. Tre sällskap strålar samman för att överleva natten och kaoset den för med sig. Purge-filmerna har blivit en populär franchise, varmt välkomnade av de som uppskattar skräck innanför high concept-ramen. Till skillnad från den första mer inlåsta filmen är The Purge: Anarchy en äventyrsskräckis. Filmserien består hittills av fyra filmer och en TV-serie. Hugg in!

Sleepy Hollow – HBO
Den lilla byn Sleepy Hollow är i chock. Flera medborgare har hittats mördade med sina huvuden avhuggna. Morden fortsätter att terrorisera det lilla samhället och obducenten Ichabod Crane skickas från London för att undersöka den pågående skräcksagan. Många hävdar att Sleepy Hollow är den egendomliga regissören Tim Burtons bästa verk. Filmen är rysare när den är som bäst, men också har den en glimt i ögat. Tonen hålls träffsäker igenom hela filmen och rollen som Ichabod Crane har hjälpt forma Johnny Depps karriär.

Tales of Halloween – Netflix
Tio spännande berättelser vävs samman av den gemensamma nämnaren Halloween. Här är det främst klassisk terror-skräck, av allt från troll till yxmördare. Tales of Halloween är kort sagt ett filmnöje för den som som vill maxa känslan av Halloween. Det är upphöjt och skruvat, lekfullt och läskigt. Den här typen av antologier är vanligtvis ojämna, men här har skaparna lyckats hålla nivån uppe.

Don’t Breathe – Netflix
Tre tjuvar i behov av pengar bryter sig in hos en blind man. De hoppas på att smidigt komma undan med hans förmögenhet, men snart får de veta att han är en före detta militär, som snabbt omvandlar sitt hem till en livsfarlig fälla. Det som skulle bli en enkel stöt utvecklas till en mardröm, svår att komma ur med livet i behåll. Ungefär varje år kommer det en riktigt stark skräckfilm. Don’t Breathe var 2016:s hedersgäst i det finrummet. Regissören och manusförfattaren Fede Alvarez har utgått från ett tydligt upplägg för att sedan gå loss med sitt kreativa sinne i scenerna. Filmen är elegant och temporikt utförd.

It Comes at Night – Viaplay
I en apokalyptisk tid då ett övernaturligt väsen terroriserar världen, håller en man sin fru och son trygga i ett säkerhetsrum. Där lever de under väldigt stränga förhållanden med tydliga regler. Men plötsligt dyker en ung familj upp i desperat jakt efter husrum. Denna kammarhistoria är sparsam på effekter och action, men desto mer stämningsfull. Joel Edgerton i rollen som den skyddande pappan Paul.

Get Out – Viaplay
För första gången ska afro-amerikanen Chris träffa sin vita flickväns föräldrar, i deras hem över helgen. Deras överväldigande mottagande förvånar honom, och först tolkar han det som ett nervöst försök av dem att hantera sin dotters förhållande, men ett par rubbade upptäckter får honom att se en mycket större och hotfull bild av sina svärföräldrar. Förra året var Get Out skräckfilmen på allas läppar. Komikern Jordan Peele debuterade som regissör, och vann hem det prestigefyllda Oscarspriset för Bästa manus. Resultatet är minst sagt välnyanserat. Skräckscenarion ramas in av en spännande och relevant berättelse.

Till Filmerna/Spellista

Filmtopp.se


Artikel av Eric Diedrichs Filmtopp.se, 2018-10-29

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!