Filmvärldens klassiska skräckmonster


Ända sedan filmens födelse har olika skräckmonster varit ett perfekt grepp att använda sig av för att väcka känslor.

Oavsett om bestarna är baserade på myter och sägner eller endast resultatet av en livlig fantasi har samtliga påverkat oss på olika sätt. Många har skrämt oss, andra har berört oss och somliga skapelser har till och med fått oss att skratta.

En sak har alla filmvärldens monster gemensamt. Tillsammans har de lyckats överleva på den vita duken i flera decennier, ständigt återkommande i nya former allteftersom branschen har förändrats. De har tveklöst hjälpt till att föra skräckgenren framåt, men samtidigt också tvingats anpassa sig för att hålla sig aktuella.

Exempelvis är det inte många som skulle bli rädda för odjuret från Skräcken i Svarta Lagunen (Creature from the Black Lagoon, 1954) idag. Men när monsterfilmskonnässören Guillermo Del Toro åter introducerade den fiskliknande varelsen i en helt annan kontext i sin Oscarsvinnande kärleksberättelse The Shape of Water (2017), lyckades han också föra monster-typens arv vidare.

Den här listan kommer att gå igenom några av filmvärldens mest typiska skräckmonster. Vilken var egentligen den första filmen som respektive skräckfigur dök upp i? Dessutom kommer den mest klassiska filmen benämnas tillsammans med ett eget filmtips från mig!

SE SKRÄCKLISTAN


Artikel av Eric Diedrichs, 2019-11-24

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!