Filmer om den amerikanska bostadskrisen


2008 genomgick den amerikanska ekonomin en rejäl kris som påverkade stora delar av världen. Island gick mer eller mindre i konkurs och dollarn sjönk som en bomb. Men vad var det egentligen som hände och hur påverkade detta gemene man? Det finns faktiskt en handfull lysande filmer som går igenom just detta.

The Big Short

Regissören, skådespelaren och författaren Adam McKay har de senaste åren utvecklat något av en egen genre där han diskuterar komplexa politiska ämnen på ett underhållande och informationsrikt sätt i spelfilmsformat. Med The Big Short var det dags att tackla finanskrisen 2008 och resultatet slutade i en Oscar för bästa manus.

Här får vi se hur en grupp investerare som bestämmer sig för att lägga sig korta mot den amerikanska bostadsmarknaden (det vill säga att de “spelar” mot marknaden och tjänar pengar på om den går ner istället för upp i värde). Under sin research upptäcker de hur korrupt marknaden är. Bostadslån ges ut till vem som helst, utan några direkta ekonomiska kontroller eller rimliga amorteringskrav, vilket snart leder till att skulderna runt om i USA blir orimligt höga och en krasch är oundviklig.

Men det gäller att lära sig av sina misstag och 2008 fick stora delar av världen sig en läxa. Här i Sverige klarade vi oss dock bra och har sedan dess fortsatt att ha en stabil bostadsmarknad. Den som är intresserad av att investera i en bostad kan dock göra rätt i att göra lite research först. Idag finns det exempelvis användbara informationssajter där man kan jämföra bolåneräntor hos banker och kontrollera att man får en så pass bra deal som möjligt.

99 Homes

Om The Big Short handlar om slarvet som ledde fram till finanskrisen 2008, handlar detta lysande drama om hur kraschen kunde påverka den enskilda människan. I 99 Homes ser vi de fenomenala skådespelarna Andrew Garfield och Michael Shannon i huvudrollerna.

Garfield spelar en husägare som hamnar i trubbel efter att banken tar familjens hem ifrån honom. Michael Shannon spelar i sin tur en mäklare som är specialiserad på vräkningar.
För att försöka få hemmet tillbaka börjar Nash (Garfield) jobba för Carver (Shannon). Det visar sig att Nash också är duktig på att kasta ut folk från sina hem och han börjar tjäna stålar. Men med tiden börjar hans samvete göra sig påminnande, samtidigt som han sätts under press av sin mor (Lynn Dern). Hon gillar inte hans nya yrke.

Capitalism: A Love Story

Givetvis har den liberala dokumentärfilmaren Michael Moore passat på att göra en film om finanskrisen 2008. I sin karaktäristiska berättarstil, som blev ett med världen med unisont kritikerhyllade Bowling for Columbine, berättar han hur finansvärlden bestämde sig för att kapitalisera på bostadsmarknaden… tills hela korthuset rasade samman.

Bitvis tar sig kanske Michael Moore lite för stora friheter i sitt berättande och ibland känns allt lite väl förenklat och vinklat. Men dokumentären är ett lysande komplement till The Big Short och 99 Homes.

För mer läsning, spana in denna artikeln om finanskrisen.


Artikel av Sebastian Håkansson, 2019-01-07

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!