Filmer där lotten förändrar allt


De flesta filmer berättar om karaktärer som lever ett statiskt liv för att sedan få sin värld omkastad.

I filmer där lotten förändrar allt får vi ofta följa vanliga människor som utan förvarning får möjligheten att förändra deras liv och förutsättningar helt och hållet. Sådana berättelser kan ta spännande vändningar och visa sidor hos karaktärer de inte ens själva visste fanns.

Idag är lottospel populärast på nätet bland aktörer du kan läsa mer om hos spelföretaget Lottoland som kartlägger marknaden. Men på film är de traditionella butikslotterna i fokus. Låt oss titta närmare på några av dem.

Welcome to Me (2014)

Denna dramakomedi med Kristen Wiig i huvudrollen har gått under mångas radar, men den är minst sagt sevärd. Berättelsen följer Alice, som är i tidiga trettioåren och tungt medicinerad för hennes psykiska besvär.

När hon en dag vinner en megalott värd flera hundra miljoner kronor, så väljer hon att leva sitt liv annorlunda och förverkliga hennes drömmar. Alice slutar gå på sin medicin och väljer att istället satsa allt på en egen talk show, inspirerad av Oprah Winfrey Hon är inte skapt för att vara programledare, men hennes lustiga beslutstagande är tillräckligt för att ge henne folkets uppmärksamhet.

If I Had a Million (1932)

1930-talet bjöd på en hel del härliga filmer med intressanta upplägg. “If I Had a Million” handlar om en döende greve som inte vill se sin giriga familj ärva hans rikedom. Istället väljer han att helt ge bort varsin miljon dollar till åtta slumpmässigt valda personer. Den här berättelsen skildrar ingen direkt lottovinst, men principen är ju densamma.

De personer som plötsligt blir miljonärer består bland annat av en kontorist, en marinsoldat, en prostituerad och en förtryckt gammal kvinna i ett damhem. Vi får därefter följa hur de hanterar pengarna och hur de påverkar deras liv. Detta må så vara en gammal film, men den har fortfarande relevanta saker att säga.

It Could Happen to You (1994)

Nicolas Cage har huvudrollen i den här omtyckta filmen som nyligen fyllt 25 år. Storyn baseras på en sann historia om polismannen Charlie som inte har råd att ge dricks till Yvonne (Bridget Fonda), en servitris han fattar tycke för. Han lovar att ifall han någon gång vinner på lotto, så kommer han att dela med sig hälften av pengarna till henne.

Plötsligt händer det osannolika och Charlie drar megavinsten på lotto. Han bestämmer sig för att hålla sitt löfte till Yvonne och delar miljonerna med henne. Men det finns ett stort problem, Charlies fru Muriel rasar på hans vilja att ge bort pengar och tar därför beslutet att lämna honom.


Artikel av Sebastian, 2019-09-12

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!