Exklusiv intervju med Mads Mikkelsen


Från dansare till internationell filmstjärna – Mads Mikkelsen om sin långa och fascinerande karriär.

Han har varit ansiktet utåt för dansk film sedan den danska filmindustrins nyblomning på 90-talet. Under 2000-talet kom det stora internationella genombrottet och han medverkade i tre av historiens största franchises: Star Wars, Marvel’s Cinematic Universe och James Bond. Filmtopp har träffat Mads Mikkelsen för en exklusiv intervju om skådespelarens mångfacetterade karriär.

Den danske filmstjärnan Mads Mikkelsen befinner sig på Comic Con i Stockholm. Han har avböjt intervjuer med pressen för att kunna lägga mer tid på att möta sina fans, men Filmtopp har fått ett exklusivt samtal med den karismatiske skådespelaren. Något som gör Mads Mikkelsens karriär så fascinerande är att han aldrig hade några större planer på att bli skådespelare. 1987 studerade han dans på Balettakademin i Göteborg, 30 år senare har han medverkat i några av världens största filmserier. Ännu märkligare är att detsamma går att säga om hans bror Lars Mikkelsen, som började som gatuartist för att sedan skina i produktioner som House of Cards och Sherlock.

– Min resa började i dansens värld, berättar Mads. Jag var gymnast och blev sedan, av en slump, dansare. Så småningom blev jag intresserad av de mer dramatiska aspekterna av dans och bestämde mig för att bli skådespelare. Min bror kom in från ett annat håll. Jag lärde honom att jonglera med tre bollar, han blev riktigt bra på det och kunde snart jonglera med fem. Sedan började han med en ganska galen gatucirkus och blev därigenom intresserad av skådespel.

Mads studerade drama mellan 92-96. Samma år som han gick ut släpptes hans debut- och genombrottsfilm, Pusher; ett realistiskt knarkdrama regisserat av en annan debutant, Nicolas Winding Refn. Refn skulle efter Pushertrilogin ha framgångar med filmer som Drive och The Neon Demon.

– Nicolas kom in som klippare på filmskolan men ville bli regissör. Så han stod i valet mellan att gå på skolan som klippare eller filma Pusher, som han hade lyckats få ihop pengar till. Jag tror att han var den första att hoppa av utbildningen någonsin. Det var så himla svårt att komma in!

Läs hela artikeln på Filmtopp.se


Artikel av Eric Diedrichs , 2020-03-12

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!