Coming of age-filmer som du måste se


I samband med att vi visar den underbara komedin “Booksmart” på STREAMLY PLAY passar vi på att rekommendera sylvassa coming of age-filmer som du helt enkelt bara måste se.

Lady Bird (2018)

5-faldigt Oscarsnominerade Lady Bird gick kanske lottlös från galan, men har en given plats i våra hjärtan. Här ser vi Saoirse Ronan briljera som outsidern Catherine McPherson, eller “Lady Bird” som hon hellre vill bli kallad. Hon får i High School på en katolsk skola, bor “på fel sida av järnvägen” och drömmer om att komma gå på ett fint college på östkusten. Men utöver de ekonomiska svårigheterna, är hennes betyg otillräckliga.

Me and Earl and the Dying Girl (2015)

I denna strålande ungdomsfilm får vi följa cineasten Greg och hans ”kollega” Earl som skapar en oväntad vänskap med den cancersjuka tjejen Rachel. Filmen har en perfekt blandning av roliga och hjärtskärande scener samtidigt som den hyllar allt som har med film och filmskapande att göra. De tre unga skådespelarna Mann, Cyler och Cooke har en fin kemi med varandra. Tveklöst en av de bästa filmerna från 2015.

The Diary of a Teenage Girl (2015)

2015 var sannerligen ett fint år för coming of age-filmer och denna (skamligt förbisedda) pärla är ett mästerverk inom genren. Vi befinner oss på 1970-talet, årtiondet för bruna och blommiga tapeter. En dag bestämmer sig 15-åriga Minnie (Bel Powley) för att inleda en affär med sin mammas pojkvän, som spelas av ingen mindre än Alexander Skarsgård. Humor och värme blandas med en stor dos tonårsångest i denna välskrivna dramakomedi.

Boyhood (2014)

För fem år sedan släpptes Richard Linklanters hyllade uppväxtskildring Boyhood, som samlade på sig en handfull Oscarsnomineringar och vann för Bästa kvinnliga biroll (Patricia Arquette). Boyhood är en av få filmer med 100 av 100 i Metascore – ett samlingsbetyg för amerikanska kritiker – och är en mästerligt skildring av vad det egentligen innebär att växa upp. Filmen är också unik på så vis att den filmades under 12 år, så att vi kunde se samma skådespelare växa upp framför kameran. På riktigt.


Artikel av Eric Diedrichs, 2019-12-02

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!