Avengers Endgame slår rekord


Nu går den fjärde Avengers-filmen på bio. Filmen har knappt hunnit ha premiär förrän intäkterna började hagla in. Disneys senaste Marvelfilm kan bli den största blockbustern i historien.

Det finns succéer och så finns det succéer. Den fjärde Avengers-filmen, Avengers: Endgame, tillhör onekligen den senaste kategorin. Filmen, som hade premiär den 24 april, har haft den mest inkomstbringande öppningshelgen i historien. På bara några få dagar har filmen spelat in 1,2 miljarder dollar på enbart biljettintäkter – helt otroligt.

Föregående rekord hölls av den fjolårets Avengersfilm, Avengers: Infinity War, som drog in 640 miljoner dollar under sin öppningshelg. Ett rekord som alltså Endgame mer eller mindre fördubblade.

200 miljoner dollar i marknadsföring

Att föra en så här pass stor succé är givetvis inte gratis. Filmen i sig, med sin stjärnspäckade ensemble, har haft en budget på 400 miljoner dollar och därtill har Disney lagt 200 miljoner dollar ytterligare på att marknadsföra kalaset.

Men det krävs inte mer än grundläggande matematiska kunskaper för att inse att det har varit mödan värd. Vinsten är redan dubbelt så stor som utgifterna och det kommer att klirra fint i kassorna en lång tid framöver.

Sedan är det inte heller bara biointäkterna som räknas. Disney kommer givetvis att slå på stora trumman när det kommer till merchendise och vi kan räkna med att se allt från skolböcker till actionfigurer, brädspel till kaffekoppar med de älskade hjältarna på.

Finalen på 22 filmer – men inte slutet

Avengers: Endgame är finalen på de 22 filmer som än så länge utgör Marvels Cinematiska Universum (MCU), men redan nu vet vi att detta är långt ifrån slutet. Flera Marvelfilmer är redan under produktion och Endgame sätter snarare punkt för ett kapitel i universumets episka historia. Bland de kommande filmerna finner vi titlar som: Black Widow, Guardians of the Galaxy vol. 3 och Spider-Man: Far From Home.

För den som inte har sett Avengers: Endgame ännu och är sugen på att kolla ikapp de tidigare Avengersfilmerna innan dess hittar du ”alla Avengersfilmer här!”


Artikel av Eric Diedrichs, 2019-05-03

Relaterat material

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!