5 av tidernas bästa sportfilmer


Spänning, dramatik och action – ingredienser som är lika viktiga för en riktigt bra film som en engagerande sport. Kanske är det på grund av parallellerna som kan dras mellan sportens värld och vita duken som några av vår tids största filmer handlar om just sport? I takt med att tekniken utvecklas kan vi koppla upp oss för att ta del av underhållning när, var och hur vi vill. På samma sätt som vi kan uppleva dramatiken i våra favoritfilmer närhelst vi känner för det, kan vi även ta del av spänningen hos vår favoritsport i realtid tack vare livestreaming och oddset live. Här nedan tar vi en titt på 5 av tidernas bästa filmer med sporttema som lyckats fånga denna spänning och dessutom bli riktiga klassiker.

Rocky

Det är nästintill omöjligt att skriva om sportfilmer utan att börja nynna på ledmotivet till Rocky. Denna film, skriven av Sylvester Stallone själv, har nått fullständig kultstatus tack vare sina dramatiska boxningsscener. Filmen som för evigt skulle få oss att förknippa Stallone med amatörboxaren Rocky hade världspremiär 1976 men blev inte en omedelbar hit. Efter en seg start cashade dock filmen, med en budget på 1,2 miljoner dollar, in hela 225 miljoner dollar världen över och blev det årets tveklöst största film. I handlingen får vi följa Rocky Balboa som extraknäcker som indrivare åt en lokal gangster. Den amerikansk-italienske Rocky har en klassisk arbetarbakgrund, och har en publikfriande roll med en personlighet som är mjuk på insidan men hård utåt. När southpaw-boxaren plötsligt får en oväntad chans kommer hans liv att förändras för alltid. Ett bevis på framgången är att filmen inte bara har en uppföljare, utan hela sju stycken; Rocky II, Rocky III, Rocky IV, Rocky V, Rocky Balboa, Creed samt Creed II i vilka var och en Rocky spelas av Stallone.

Skruva den som Beckham

En fotbollsfilm som blev en stor hit i Europa år 2002 var Skruva den som Beckham, med den engelska titeln Bend it like Beckham. Denna sportfilm flörtar med kulturella skillnader och tar oss med till England där vi träffar den 17-åriga Jess som inte vill något hellre än att spela fotboll – vilket knappast uppskattas av hennes konservativa familj som önskar att hon kunde bete sig som en ”fin flicka”. Den verkliga vändningen i filmen uppstår dock när Jess och hennes likasinnade fotbollsälskande vän Jules båda blir förälskade i fotbollstränaren Joe vilket leder till att deras vänskaps sätts på prov. Filmen släpptes under en tid när David Beckham var som mest i ropet, och titeln kommer självklart efter den högerfotade spelarens förmåga att sätta skruva på fotbollen. Ryktet säger dessutom att både David och Victoria Beckham var sugna på att vara med i filmen men att de båda tackade nej då de helt enkelt inte hade tid.

Remember the Titans

Remember the Titans är en rörande sportfilm känd för sitt djupa budskap om lojalitet, vänskap och laganda. Filmen som släpptes år 2000 bygger på den sanna berättelsen om ett lag i Alexandria, Virginia som med hjälp av sin dedikerade coach Herman Boone, spelad av Denzel Washington, utmanade rasdiskriminationen i 70-talets USA genom att blanda vita och svarta elever i skolans fotbollslag. Efter att ha insett att man kan vara vänner och spela tillsammans oavsett hudfärg gick The Titans från klarhet till klarhet och vann diverse segrar och blev även delstatsmästare. Filmen blev en stor succé och spelade in 115,6 miljoner dollar enbart i USA och 136,7 miljoner dollar i övriga världen och ses som en av de absolut bästa filmerna om amerikansk fotboll.

I, Tonya

Vi ska hålla oss kvar i USA men ställa in siktet på konståkning med filmen I, Tonya. I denna film blandas svart komedi med biografiska inslag från den skandalomsusade stjärnan Tonya Hardings liv. Berättelsen om den otroligt talangfulla konståkerskan är så extrem att man nästan tror att den är helt fiktiv, och tyvärr handlar fokus på allt annat än Hardings konståkningstalang. Margot Robbie spelar den vinsttörstande atleten som var den första i världen att sätta två tripple axel jumps under en tävling innan det gick utför. I, Tonya är en mörk berättelse om konspirationer och människor beredda att gå genom eld och vatten för att vinna.

Karate Kid

Låt oss avsluta med en riktig 80-talsklassiker i form av Karate Kid. Vem minns inte den oväntade vänskapen mellan Kesuke Miyagi och Daniel som blommar ut i ett mentorskap där hans träning på karateklubben Cobra Kai snart visar att han är en riktig naturbegåvning. Filmen var minst sagt en kommersiell succé som spelade in hela 130 miljoner dollar världen över, och alla som var unga på 80-talet kan med säkerhet vittna om filmens storhet.

Filmerna ovan är bara ett urval av hundratals ikoniska filmer med sporttema. Det är tveklöst något med sportens värld som engagerar oss, och vad passar då bättre än att fånga denna essens i en riktigt bra film?


Artikel av Peter Grufman, 2021-03-28

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!