3 sportfilmer som baseras på verkliga händelser


De sanna historierna är de bästa historierna, inte sant? Genom åren har vi kunnat ta del av många starka och gripande berättelser som gjort resan från verkligheten till vita duken och streaming-tjänsterna. I denna artikel listar vi de tre bästa sportfilmerna som baseras på verkliga händelser.

Att just sport är ett tema i många framgångsrika filmer är ingen slump. I sportens värld är spänning, glädje och sorg huvudingredienser – precis som i de bästa filmerna. Inom sporten är det dessutom vanligt att inkludera betting som en ingrediens. Genom att betta på matcherna, och att använda sig av en bettingbonus kan spänningen höjas ytterligare.

I, Tonya

Historien om Tonya Harding chockade och fängslade en hel värld. Konståkerskan var en av världens mest lovande, men inför OS i Lillehammer 1994 hamnade hon i fokus av andra anledningar än sina prestationer på isen. Harding och hennes ex-man, Jeff Gilooly, planerade och genomförde en attack mot största konkurrenten Nancy Kerrigan - en skandal som blev till en världsnyhet.

År 2017 berättades historien igen. I filmen I, Tonya får vi följa Harding från en tuff barndom med en pressande mamma, genom framgångarna på isen till tiden efter skandalen. Margot Robbie gör en imponerande tolkning av Harding och nominerades till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Det var dock Allison Janney, som spelar Hardings mamma, som vann succéfilmens enda Oscar (bästa kvinnliga biroll).

Moneyball

I sportens värld befinner sig enorma pengar ständigt i omlopp. För de lag som har en ansträngd ekonomi kan situationen bli tuff. I Moneyball porträtteras den sanna historien om Billy Beane – sportchef för baseballaget Oakland Athletics.

När Billy (Brad Pitt) träffar Peter Brand (Jonah Hill), som studerat ekonomi på Yale, inser han att de tillsammans kan förändra sporten. Billy, som aldrig tyckt att förlusterna går att skylla på lagets ansträngda ekonomi, börjar använda sig av Peters matematikkunskaper för att nå framgång.

Denna mirakulösa och sanna historia blev en succé bland både kritiker och tittare. Filmen spelade in över 110 miljoner dollar världen över.

The Blind Side

Ofta används sport som ett sätt att spegla resten av samhället. The Blind Side är ett tydligt exempel på detta. Filmen baseras på den förre NFL-stjärnan Michael Ohers liv.

Michael ”Big Mike” Oher (Quinton Aaron) kommer från tuffa förhållanden i en amerikansk förort och bär på flera familjetragedier. En kväll stöter Leigh Anne Touhy (Sandra Bullock) på Michael gåendes ensam längs vägen, utan varma kläder och plats att sova.

Leigh Anne bjuder in Michael att bo med hennes välbärgade familj i deras stora hus, och sakta men säkert blir han en del av familjen. Med familjens stöd ges Michael möjlighet att göra det han visar sig vara bäst på: att spela amerikansk fotboll.

Filmen blev en stor succé. Människor världen över fängslades och inspirerades av den tuffa men vackra historien om Ohers liv - och om vad sport och samhörighet kan ha för inverkan på människor.


Artikel av Sebastian Håkansson, 2021-09-17

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!