2010-talets bästa filmer


Det är dags att kliva in 2020-talet. Ett nytt decennium med nya cinematiska möjligheter. Vilka filmtrender som kommer att överleva från 2010-talet och vilka nya som kommer att sättas på tapeten återstår att se. I denna artikeln är det dags att blicka tillbaka på det gångna årtiondet och samla våra intryck.

2010-talets bästa remakes (Fredrik Edström)


Alla karaktärer i jungle book

Remakes. Finns det något ord i dagens ordförråd som skjuter cineasters blodtryck i höjden på samma sätt? Ordet kan få vanligtvis harmoniska och medgörliga filmälskare att transformeras till råcyniska och blodtörstiga kulturelitister redo att slita pöbelns ytliga filmsmak i stycken. Ordet är som en magisk knapp, ett partytrick från helvetet.

Jag tror det är det gångna decenniets som är skurken i detta drama. Mellan åren 2010-20 har Hollywood varit tydliga med sin modus operandi: inga kor går heliga i den filmiska hagen. Allt från kultklassiker till blockbusters har påtvingats en modern skrud av ängsliga studios som velat satsa på säkra kort framför riskfylld kreativitet. Ofta en desperat och misslyckad gest men inte alltid.

Därför vill jag nu, som den obotliga optimist jag är, vända på steken och vrida hatet till kärlek. Jag vill presentera för er decenniets bästa remakes och visa på den faktiska värdet i att återberätta gamla historier.

5. Evil Dead (2013)

4. It (2017)

3. Suspiria (2018)

2. True Grit (2010)

1. The Jungle book (2016)


2010-talets bästa thrillers (Rasmus Torstensson)


Ändå sedan jag, alldeles för ung, tappade hakan till David Finchers Zodiac när den kom 2007 har jag varit en thrillerälskare av rang. Det här decenniet har varit starkt på thrillerfronten och levererat åtminstone två mästerverk – Sydkoreanska I Saw the Devil och The Handmaiden.

Inte heller Hollywood har legat på latsidan, där främst indie-scenen imponerat. Blue Ruin och The Invitation är båda ordentliga klassfilmer. Med relativt små medel lyckas bägge dessa pärlor skapa en brådskande känsla av olustig nervositet. Just den känsla som för mig kommit att känneteckna en riktigt stämningsfull thriller.

Se hela listan


Artikel av Axel Diedrichs, 2020-01-03

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!