15 SVENSKA ROMANTISKA FILMER


Vem älskar inte romantik på film? Genom filmhistorien har genren gång på gång bevisat sig vara en av de populäraste. Här i Sverige har vi också genom åren producerat en rad romantiska verk. Här under listar vi 15 stycken svenska romantiska filmer värda att bocka av från din ”att se lista”.

Fucking Åmål

Lukas Moodyssons film om två tonårstjejers kärlek har blivit en svensk kultklassiker. Den är både skitig som den är vackert romantisk.

En kärlekshistoria (1970)

Stockholm på 70-talet. Två tonåringars oskyldiga förälskelse i en upptagen vuxenvärld. Roy Anderssons klassiker räknas ofta som en av de bästa svenska filmer någonsin.

Lust och fägring stor (1995)

Kärleken är blind. I Malmö under andra världskriget inleder den 15-årige Stig en passionerad relation med sin 37-åriga lärarinna Viola. Bo Widerbergs sista film belyser kärlek oavsett ålder.

Ego (2013)

25-årige Sebastian festar och lever lyxliv i Stockholm. Men när han plötsligt tappar synen efter en olycka börjar han se annorlunda på världen. Framför allt med hjälp av sin personliga assistent Mia.

Små citroner gula (2013)

Agnes är kock på en bra restaurang och har en omtänksam pojkvän. Trodde hon. En dag dumpar han henne samtidigt som hon får sparken från sitt jobb. Nu måste hon tänka om och följa sina inre drömmar. Mat-romans inne i storstaden.

Grabben i graven bredvid (2002)

Michael Nyqvist spelar den blyge bonden Benny som faller för stadstjejen och bibliotekarien Desirée. Kjell Sundvalls film är charmig och ger en ett leende på läpparna.

Jalla! Jalla! (2000)

Roro är nöjd med sin tillvaro. Han arbetar som parkarbetare och är kär i sin flickvän. Men hans familj är ursprungligen från Libanon och hans liv vänds upp och ner när de vill att han gifter sig med en libanesisk tjej. Josef Fares klassiska komedi om kulturkrockar och att följa kärleken är lika kul nu som för 18 år sedan.

Hon dansade en sommar (1951)

Dramatisk sommarkärlek under 50-talet ute på det konservativa landet. Stadsbo möter landsliv i denna svenska klassiker som var en av de filmer som gav upphov till den svenska synden.

Hundtricket (2002)

Simon vill inget hellre än att bli kär. Lösningen? Skaffa en hund att gå ut med. Ett perfekt sätt att ragga och hitta likasinnade djurägare.

Så vit som en snö (2001)

Elsa vill inget hellre än att lära sig flyga. Men tidigt 1900-tal var knappast en tid där kvinnor hade mycket rättigheter och hon tvingas kämpa hårt för sin dröm.

Odödliga (2015)

Isak träffar Em en natt i Stockholm. Deras passion är stark samtidigt som de också hungrar efter något annat. Sveriges svar på Bonnie och Clyde och Det grymma landet.

Sommaren med Monika (1953)

Monika och Harry möts i Stockholm och blir blixtförälskade. Tillsammans flyr de stadens stress och krav. På skärgården finner de ro. Åtminstone för en sommar. Lars Ekborg och Harriet Andersson briljerar i denna klassiska pärla.

Sandor slash Ida (2005)

Han är en ensam balettdansare från Göteborg. Hon en cool och destruktiv partytjej från Stockholm. På internet flyr de vardagen in i varandras virtuella armar. Mysig kärlek med ett inbakat budskap om att följa ditt hjärta.

Vinterviken (1996)

John-John är från de mindre välbärgade delarna utanför Stockholm. En sommar befinner han sig i Bromma och räddar en 10-årig flicka från att drunkna. När han träffar hennes storasyster Elisabeth uppstår en svår kärlek som hennes pappa inte godkänner.

Eva & Adam – fyra födelsedagar och ett fiasko (2001)

Eva och Adam har varit tillsammans sedan de var små. Nu ska Eva fylla 14 och plötsligt börjar de bråka och gör slut. Men är det verkligen över för gott eller finns det chans att rädda kärleken? Filmen är baserad på den klassiska SVT-serien från det sena 90-talet.


Artikel av Eric Diedrichs, 2019-11-21

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!