11 musikvideos som kommer att hänföra dig


Musikvideos måste också kunna räknas som film, tycker jag.

Faktum är att flera regissörer – som bland andra Spike Jonze, David Fincher och Michael Bay – började sina karriärer i musikvideobranschen. Det är ett fantastiskt medium, som i sin allra bästa form kan inkapsla otroligt kreativa idéer att supa in till fullo under bara några minuter, allra helst till grym musik.

Inte nog med det, enligt mina otroligt noggranna matematiska uträkningar hinner du se nästan 65 musikvideos på den tid det skulle ta för dig att se på Apocalypse Now Redux. Då kanske du förstår hur allmänbildad i fältet du hade kunnat bli om du tog ditt musikvideotittande på allvar. Varför inte börja nu?

The Avalanches – Frontier Psychiatrist

The Avalanches är just nu på väg tillbaka med ett nytt album, 16 år efter briljanta Since I Left You – ett album som imponerar med sina runt 3,500 samplingar. Vilket givetvis är helt galet. En av albumets mest kända låtar blev Frontier Psychiatrist och jag kan inte hjälpa att tro att musikvideon bidrog till det. Den här förvridna, kusliga musikvideon visar vad kreativitet innebär på allvar.

David Bowie – Lazarus

En av de mest känslosamma och mest rysningsframkallande musikvideos som jag någonsin har sett, med dess klaustrofobiska utsnitt och gråa färger. Släppt bara tre dagar innan David Bowies död och visst var det lätt att missa den tunga symboliken när man såg den utan vetskap om vad som komma skulle. Nu är den dock glasklar.

Se hela listan


Artikel av Axel Diedrichs, 2020-01-08

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!