10 fantastiska animerade filmer vi minns


Även om animerade eller tecknade filmer i första hand riktar sig mot en yngre publik, finns det alltid element i dem som vi äldre kan tycka om.

Det finns ju animerade och tecknade filmer som främst riktar sig mot vuxna och innehåller grövre material. Nedanför listar jag de tio erkänt bästa animerade eller tecknade filmerna genom tiderna. Bedömningen har skett med hänsyn till kommersiell framgång, kritisk mottagning och favoriter hos fansen. Och endast en film per filmserie.

Skönheten och Odjuret (1991)

Intäkter: 425 miljoner dollar
Imdb-rating, Antal Röster: 8.0/10, 292 227
Bästa Scen: Sången ”Bli vår gäst”

Belle, en vacker men utstött tjej i en liten fransk by, blir fånge hos ett odjur när hon offrar sig själv så hennes far kan gå fri. Det hon inte vet är att odjuret är en förhäxad prins som förvandlats till ett odjur efter att han vägrat en tiggare husrum en regnig natt. Han förblir ett odjur tills dess att han lär sig älska och blir älskad tillbaka. Sakta men säkert växer känslorna mellan odjuret och skönheten Belle.

Skönheten och Odjuret fortsatte trenden som Den Lilla Sjöjungfrun påbörjat två år tidigare. Disney var på väg tillbaka efter ett bedrövligt 70-och 80-tal. I slutet av 90-talet stod Disney åter på tronen som de bästa inom tecknade filmer tack vare bland annat Skönheten och Odjuret.

Se hela listan


Artikel av Eric Diedrichs, 2019-12-27

Vad letar du efter?

Sök efter titel, skådespelare, regissör, år, mm.

Hur tycker du att vi kan förbättra Streamly? Vi vill gärna höra vad du tycker.

Tipsa en vän om detta!